SERENGETI 108

Serengeti Golf and Wildlife Estate

Responding to the client’s requirements of a modest 4 bedroom contemporary single storey house with most of the internal spaces facing north - the building was therefor positioned in a u-shape on the site to maximise north facing facades. The design challenge was to minimize the footprint of the building, in order to create maximum outdoor living space.

 

Located in a residential estate, the site with a fairly shallow slope, is accessed from the west, where visitors are guided to enter the house through a timber gate into an arrival courtyard and then towards a large glass front door and entrance foyer. The house is essentially divided into two wings; the northern public wing that consists of the open-plan kitchen, dining and living room; and the southern private wing that consists of all the bedrooms, bathrooms, and study. These wings are connected with two long hallways creating a gallery space and an opportunity for the exhibition of a collection of art work. The north-south hallway also has a skylight in the concrete roof to allow maximum indirect light to penetrate the space during the day.

 

The temperate climate of the region allows the building to have large glass doors that open respectively onto a covered patio and landscaped garden, establishing a strong relationship between the interior spaces and the outdoor living space. These doors of the north-facing living spaces allow for maximum cross-ventilation, lowering the temperature of the interior space in the summer months. The north-facing bedrooms have large doors also opening onto the landscaped garden and sheltered from the sun with broad roof overhangs.

 

Various cool to warm shades of architectural grey paint colours and off-shutter concrete soffits are balanced with warm timber surfaces in both vertical and horizontal applications. Forming part of the sustainability brief, the hot water of the house is heated with low energy consuming heat pumps, and all the lighting throughout the house are all energy efficient LED globes.

 

[BACK TO PORTFOLIO]

470, Pienaar Street, Pretoria, South Africa

Copyright © 2016 Anthrop Architects. All rights reserved.