house GREYLING

Pretoria, South Africa

Positioned on a very steep corner stand with a north-eastern slope and natural rocky outcrops, the design challenge was to programme the house according to the client’s very specific brief. The client requested a 3-storey house with a dual entrance for the house as well as the home-based practice. Accessing the stand from the east, visitors and patients arrive at street level, and then guided by a wall cladded with natural rock towards the glass front door. Vehicular access to the garages are from the south to a private entrance into the house.

 

Conceptually the house is divided into two vertical blocks separated with the multi-level staircase core linking the two blocks and various levels. The northern block contains the bedrooms and practice, while the southern block contains the various open-plan living spaces. Hovering over the preserved natural rocky outcrops, the living room is designed to protrude outwards and faces the view of the nature reserve in the distance.

 

The temperate climate of the region allows the building to have large glass sliding doors that open onto the balconies and outdoor living space, establishing a strong relationship with the landscaped garden. These sliding doors with high performance glazing allow for maximum cross-ventilation, lowering the temperature of the interior space in the summer months. Each large door opening has steel and timber sliding screens to filter the harsh eastern sunlight, casting an array of shadows into the interior. Various cool to warm shades of architectural greys are balanced with warm timber surfaces in both vertical and horizontal applications. Natural rock cladding excavated from the stand, is used throughout the design making reference to the surrounding natural rocky outcrops.

 

Forming part of the sustainability brief, the hot water of the house is heated with low energy consuming heat pumps, and all the lighting throughout the house are all energy efficient LED globes.

 

[BACK TO PORTFOLIO]

470, Pienaar Street, Pretoria, South Africa

Copyright © 2016 Anthrop Architects. All rights reserved.