RESIDENTIAL

HOUSE 34

PRETORIA, Gauteng, South Africa

Situated in a sought after residential estate and positioned on a very steep stand with a northern slope, the design challenge was to programme the house according to the client’s brief of maximising the views to the north. During the design phase it was decided to place the open living spaces on the top floor to maximise these panoramic views.

 

The house is subsequently divided into three levels. The lower ground storey contains the garage and entrance into the house; the ground storey contains the bedrooms and bathrooms; the first storey contains all the interior open plan living spaces and outdoor living spaces. Accessing the stand from the east, visitors arrive at street level, and are then guided by a natural rock cladded wall from the arrival area towards the front door. The temperate climate of the region allows the building to have large glass sliding doors that open respectively onto covered balconies on the ground storey, and a large covered patio on the first storey, establishing a strong relationship between the interior and exterior spaces. The doors of the north-facing living spaces allow for maximum cross-ventilation, lowering the temperature of the interior space in the summer months. Each north-facing bedroom has large doors opening onto balconies and sheltered from the sun with broad roof overhangs.

 

Various cool to warm shades of architectural grey paint colours and off-shutter concrete soffits and walls, are balanced with warm natural rock cladding and timber surfaces in horizontal applications. Rainwater collection tanks are installed and gathers rainwater from the roof, and then utilized to irrigate the garden.

 

Copyright © 2018 Anthrop Architects. All rights reserved.